KAMPANYA

100 Tane Haber/Blog sitesinde tanıtım yazısı sadece 990 TL üstelik 100 tane makale HEDİYE !

Yüksek CPU Kullanımı Sorunu Nasıl Çözülür? (WordPress) - MarkaHost

Bazen sunucunuzun CPU kullanımı olması gerekenden yüksek değerlere çıkabilir. Yüksek CPU kullanımı sitenizin yavaşlamasına ve hatta direkt çalışmamasına sebep olabilir. Bu yazımızda yüksek CPU kullanımı sorununun çözümünden bahsedeceğiz.

Yüksek CPU Kullanımı Sorunu Nasıl Çözülür? (WordPress)

Bazen sunucunuzun CPU kullanımı olması gerekenden yüksek değerlere çıkabilir. Yüksek CPU kullanımı sitenizin yavaşlamasına ve hatta direkt çalışmamasına sebep olabilir. Bu yazımızda yüksek CPU kullanımı sorununun çözümünden bahsedeceğiz.

 

Hemen öncesinde eğer ki internet sitenizi barındırmak için bir hosting, VPS ya da VDS ihtiyacınız varsa paketlerimizi inceleyebilir, dakikalar içerisinde siparişinizi oluşturabilirsiniz.

 

Yüksek CPU kullanımı ciddi bir sorundur ve sitenizin kararlı bir şekilde çalışmasını engeller. Bu sorunu çözmek için yapabileceğiniz birkaç şey var.

 

1. WordPress' i Güncelleyin

WordPress' in kurulumu sırasında bir hata meydana gelmiş olabilir. Güncellemelerle gittikçe daha kararlı hale gelen WordPress' i güncellemek sorununuzu çözebilir.

 

2. Temaları ve Eklentileri Kontrol Edin

Sitenizi çok daha iyi hale getirmek için bazı temalar ve eklentiler kurmuş olabilirsiniz. Fakat bazen bu temalar ve eklentiler hatalı çalışırak yüksek işlemci kullanımı sorununa neden olur.

 

  • Daha öncesinde test için yüklemiş olduğunuz eklentiler ya da temalar hala aktif durumda olabilir. Bu temalar ve eklentiler yüksek işlemci kullanımına neden olabilecek önceden yapılandırılmış ayarları veritabanında saklar.
  • Mesaj eklentileri, sayfa oluşturucular veya site istatistiğini takip eden çoğu yavaş yüklenen eklenti diğerlerine göre daha fazla kaynak tüketir ve bu tarz sorunlara sebep olabilir.

 

Sitenizdeki eklentilerin kaynak kullanımlarını Query Monitor eklentisi ile takip edebilir, bu sayede size sorun çıkaran eklentileri tespit ederek alternatifleri ile değiştirebilirsiniz.

 

 

  • Tıpkı WordPress gibi temalarınızı ve eklentilerinizi de güncellemeniz gerekebilir, dolayısıyla güncellemelerinizi yapmayı unutmayın.
  • Herhangi bir temanın ya da eklentinin beta (test) sürümünü mümkün olduğunca kullanmayın. Henüz test aşamasında olduklarından sitenizde optimize çalışmayabilirler.
  • Yalnızca güvenilir temaları ve eklentileri kullanmalısınız, başka yerlerden indireceğiniz dosyalar sitenizi yavaşlatmakla kalmayıp zarar da verebilir.

 

3. Cache Eklentilerini Kullanabilirsiniz

Cache eklentileri internet sitenizdeki içeriklerin statik bir sürümünü oluşturur ve bunu ziyaretçilere gösterir. Statik dosyalar daha az CPU ve bellek kullanır. Bu nedenle CPU kullanımını önemli ölçüde azaltabilir. Bu işlem için W3 Total Cache ya da WP Super Cache eklentilerini kullanabilirsiniz.

 

4. Resim Optimizasyonu

İnternet sitenizde muhakkak görseller bulunuyordur. Fakat bu görseller optimize edilmezse sunucunuzu zorlayabilirler. Bu da internet sitenizin performansını olumsuz etkiler. Sitenizdeki görselleri muhakkak .WEBP dosyasını dönüştürmenizi öneriyoruz. Sitenizin açılma hızı konusunda da faydasını göreceksiniz.

 

Ayrıca görsellerin boyutunu formatını değiştirmeden de küçültebilirsiniz. cPanel gibi çoğu web kontrol paneli bu işlemi gerçekleştiren resim optimizasyon araçları bulundurur.

 

5. Veritabanı Temizliği

Veritabanı sitenizin kalbidir. Çünkü girdiğiniz tüm içerikler, atılan tüm yorumlar ve çok daha fazlası burada depolanır. Veritabanının çok fazla gereksiz veri ile dolması sitenizi yavaşlatabilir ve CPU kullanımını arttırabilir. Dolayısıyla sık sık spam yorumları ve gereksiz içerikleri temizleyin. Sanal sunucu kullanıyorsanız mysqltuner.pl ve tuning-primer.sh araçları ile veritabanı temizliğinizi otomatik olarak gerçekleştirebilirsiniz. 

 

6. WP-Cron' u Devre Dışı Bırakın

WordPress Cron, internet sitesi her ziyaret edildiğinde tetiklenir. Bu oldukça yoğun bir iştir, bu sebeple yüksek işlemci kullanımı sorununa yol açabilir. Buradaki çözüm, bu WordPress Cronunu devre dışı bırakmak ve her saat başı çalışan normal bir cronjob kurmaktır.

 

wp-config.php dosyasının en altına aşağıdaki kodu yapıştırmalısınız.

 

define('DISABLE_WP_CRON', true);

 

 

Güzel, şimdi normal bir CronJob kuralım. Nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız bu yazımızı inceleyebilirsiniz.

 

Eklemeniz gereken Cron Komutu:

 

wget -q -O - https://alanadi.com/wp-cron.php?doing_wp_cron >/dev/null 2>&1

 

7. CDN Kullanabilirsiniz

CDN kullanmak kaynak kullanımını ve dolayısıyla sunucuya binen yükü epey düşürecektir. Daha fazla bilgi almak için CloudFlare ile alakalı bu yazımı inceleyebilirsiniz.

 

8. Paketinizi Yükseltebilirsiniz

Satın aldığınız sunucu paketini sitenize gelen trafiğe bağlı olarak yetersiz kalıyor olabilir. Bu bağlamda satın aldığınız paketin özelliklerini arttırmak sorununuzu çözecektir.

 

Aradığınız Bilgiyi Bulamıyor musunuz?

Bilgi bankasını detaylı olarak incelediniz, fakat ihtiyacınız olan bilgiyi bulamıyorsanız,

Bir Destek Talebi Oluşturun.