KAMPANYA

100 Tane Haber/Blog sitesinde tanıtım yazısı sadece 990 TL üstelik 100 tane makale HEDİYE !

CronJob Nedir? Nasıl Kullanılır? - MarkaHost

Sunucunuz üzerinde düzenli olarak çalıştırmanız gereken bir komut varsa belirli periyotlarla sunucuya giriş yapıp tekrar tekrar komutları çalıştırmak yorucu olabilir. İşte tam bu sebepten cron' u kullanmanızın tam zamanı...

CronJob Nedir? Nasıl Kullanılır?

Sunucunuz üzerinde düzenli olarak çalıştırmanız gereken bir komut varsa belirli periyotlarla sunucuya giriş yapıp tekrar tekrar komutları çalıştırmak yorucu olabilir. Hatta zaman zaman komutlarınızı çalıştırmayı unutabilirsiniz. İşte tam bu sebepten cron' u kullanmanızın tam zamanı. Ancak kullanmaya başlamadan önce bunun tam olarak ne olduğunu ve nasıl çalıştığını bilmek isteyebilirsiniz. Bu yazımızda tam olarak bundan bahsedeceğiz.

 

Hemen öncesinde eğer ki internet sitenizi barındırmak için bir hosting, VPS ya da VDS ihtiyacınız varsa paketlerimizi inceleyebilir, dakikalar içerisinde siparişinizi oluşturabilirsiniz.

 

Cron, Unix benzeri işletim sistemlerinde zamana dayalı bir görev zamanlayıcıdır.1975 yılında AT&T Bell Laboratuarlarında ortaya çıkmıştır ve adı Yunanca zaman anlamına gelen Chronos'tan gelmektedir. 

Belirli periyotlarla alınması gereken yedekler, bazı sistem görevleri, cihazdaki gereksiz dosyaları temizleme ve hatta toplu e-posta gönderme gibi işlemler için yaygın olarak kullanılır. Tüm bu zamanlanmış görevler cronjob olarak bilinir. Neredeyse tüm popüler web kontrol panellerinde bu özelliği daha rahat kullanabilemeniz için özel sekmeler bulunur. Yani siz de kendi internet sitesinizde cronjob özelliğini kolaylıkla kullanabilirsiniz.

 

CronJob, günde birden çok kez çalışacak şekilde ya da belirli gün ve aylarda belirli saat ve dakikalarda çalışacak şekilde programlanabilir.

 

cPanel' de CronJob Nasıl Ayarlanır?

cPanel, piyasadaki en popüler Linux tabanlı web kontrol panelidir. İnternet sitenizin ya da sitelerinizin tüm yönetim işlemlerini oldukça kolaylaştırır. Dolayısıyla, bu paneli kullanıyorsanız cronjob kurarak işlemlerinizi otomatiğe bağlayabilirsiniz.

 

Öncelikle cPanel' e giriş yapalım. cPanel' e girdikten sonra "Gelişmiş" sekmesinin hemen altında "Cron İşleri" seçeneğini göreceksiniz.

 

 

Karşınıza e-posta adresi girebileceğiniz bir sayfa açılacaktır, buraya e-posta adresinizi girerseniz işlemleriniz gerçekleştiğinde bir e-posta alacaksınız. Sisteminizin takibini sağlamak için oldukça faydalı olabilir.

 

Hemen altında "Ortak Ayarlar" kısmını görebilirsiniz, bazı periyotlar göreceksiniz. Buradan oluşturduğunuz cronjobun çalışmasını istediğiniz sıklığı seçebilirsiniz. Sıklığınızı seçtikten sonra alttaki boşluklar otomatik olarak dolacaktır. Dilerseniz buradaki değerleri de güncelleyebilirsiniz.

 

Son olarak “Komut” kısmına sistemin çalıştırmasını istediğiniz komutu girin. “Yeni Cron İşi Ekle” seçeneğine dokunduğunuzda işleminiz tamamlanmış olacaktır.

 

Plesk' te CronJob Nasıl Ayarlanır?

Plesk, CPanel' in yüksek lisans ücretlerine karşın kullanıcılar tarafından en çok kullanılan alternatif web kontrol panellerinden birisidir. Cronjob ayarlama işlemi ise cPanel' de olduğu kadar kolaydır.

 

Sol taraftaki menüden "Araçlar ve Ayarlar" sekmesine tıkladıktan sonra "Planlanmış Görevler (Cron işleri)" seçeneğine tıklayın.

 

 

Üst taraftan görev ekle diyerek yeni görev oluşturmalıyız. Komutun çalışmasını istediğimiz periyodu seçtikten sonra "Bir komutu çalıştır" seçeneğinin işaretli olduğundan emin olmalıyız. Komut alanına istediğimiz komutu yazıp kaydediyoruz. İşte, yapmanız gerekenler bu kadar.

 

 

Cron PHP Komut Örnekleri:

 

Genel Örnek:

/usr/local/bin/php /home/kullanıcıadı/public_html/path/to/cron/script

 
Alan Adı Bazlı Örnek:

/usr/local/bin/ea-php99 /home/kullanıcıadı/domain_path/path/to/cron/script

 

Üstteki örnekte "ea-php99" yazan kısmı kullanmak istediğiniz PHP sürümüne göre değiştirmelisiniz. Bir alan adında aktif olan PHP sürümünü öğrenmek için web kontrol panelinizdeki "MultiPHP Yöneticisi" alanını inceleyebilirsiniz.

Aradığınız Bilgiyi Bulamıyor musunuz?

Bilgi bankasını detaylı olarak incelediniz, fakat ihtiyacınız olan bilgiyi bulamıyorsanız,

Bir Destek Talebi Oluşturun.