Fiziksel Sunucu Nedir?
Fiziksel sunucu, istemci ismi verilen öbür bir program tarafından yapılan tüm istemlere cevap verebilen bir bilgisayardır. Ayrıyeten bir ağdaki merkezi kaynaktan istenilen hizmetlere ulaşımı bile yönetim eder. Sunucular bilgileri istemcilere gönderen modelin bir modülü olarak çalışılmaktadır. Böylece sunucunun gayesi olan bilgiyi paylaşma ve kaynakları vermektir. Buradan tüm internetin istemci-sunucu modeli olduğunu anlayabiliriz. Bu modelde milyonlarca sunucu internete bağlı olarak dünyanın her yerinde hiç durmadan çalışmaktadır.
Konuyu biraz daha açıklayıcı olarak anlatmak gerekirse, Fiziksel sunucu (dedicated server) bir bilgisayar ağının isteklerini ve hizmetlerini yönetebilmek için ayrılmış bir bilgisayardır. Örneğin, kimi ağlarda kullanılan bilgisayarın irtibatlarını denetim edip nizama sokmak, yazıcı kaynaklarını yönetmek için Fiziksel sunucular kullanılır. Yalnız birtakım durumlarda ağları yönetmek için sunucu yerine sunucu vazifelerini yerine getiren bir bilgisayarda tahsis edilip bu bilgisayarın sunucu (server) üzere çalıştırıldığı da olmaktadır. Olağan masa üstü bilgisayar ile sunucu ortasındaki en kıymetli farklar sunucuların 7/24 kesintisiz hizmet verecek donanıma sahip olması ve kullanılan işletim sistemi gelmektedir.
Hosting dalında ise özel fiziki sunucu çoklukla kiralanmaktadır. Sunucuyu kiralayan kişi web sitesi barındırmak dışında sunucuyu taşınabilir uygulamalar içinde tercih edebilmektedir.
Fiziki Web Sunucu (Dedicated Server)
Bazı sunucular sadece tanımlanmış misyonları için kullanılır. Örnek olarak bir program sunucusu web sitesi barındırma sürecini gerçekleştirebilir. Öbür bir deyişle ağ kullanıcıları bu bilgisayar programının kopya verisini bilgisayarlarına yüklemelerine gerek kalmadan çalıştırarak kullanabilirler. Web sunucuları siteyi basitçe host edebilirler. Evrak sunucuları ise klasörleri ve belgeleri bir ağ içerisinde paylaşırlar. Sunucular daima olarak istenilen hizmetleri verirler ve bu sebeple birçok sunucu katiyetle kapatılamaz. Kapatılan sunucular hizmet dışı olacağı için ağ kullanıcılarının ve firmaların büyük sorunlar yaşamasına neden olur. Firmalar için büyük ehemmiyet taşıması sebebiyle işletme sunucularının kusur oranı en az olan özel ekipman bileşenleriyle kurulması gerekir. Dedicated Server ile sunucu idaresinde yüksek performansı yaşayın.
Fiziki Sunucu Görevleri
Fiziki sunucular hem donanımsal, hemde yazılımsal kapasiteleri ve farkları ile genelde kullanıldıkları ağlarda aşağıdaki süreçlerin tümünü yapabilme imkanlarına sahiptir.
İşletim sistemi güncellemeleri
Uygulama güncellemeleri
Sunucu izleme
SNMP donanım izleme
Uygulama izleme
Uygulama yönetimi
Güvenlik duvarı hizmetleri
Anti-spam yazılımı
Antivirüs güncellemeleri
Güvenlik denetimleri
DDoS muhafazası ve hafifletme
İzinsiz giriş tespiti
Yedekleme ve geri yüklemeler
Olağanüstü durum kurtarma
DNS barındırma hizmeti
Yük dengeleme
Veritabanı yönetimi
Performans ayarı
Yazılım suramı ve yapılandırması
Kullanıcı yönetimi
Programlama danışmanlığı
Sunucu Barındırma
VDS Sunucu Nedir?
VDS sunucu sistemi üzerinde birbirinden bağımsız olarak işletim sistemi ve sunucu yazılımları barındıran kullanım tasarrufunun kullanıcının olduğu özel bir sanal sunucu hizmetidir. Bilgisayar aygıtlarının Hardware denilen Fiziksel kaynaklar açısından çok fazla gelişmiş olması virtualization programlarının ortaya çıkmasına yol açmıştır.
Virtualization programı ile ram, cpu ve hard disk üzere kaynakları çok fazla olan bir bilgisayara sunucuya çok sayıda bilgisayar kurabilirsiniz. Bu kurulan bilgisayarlar Fiziksel sunucunun kaynaklarını paylaşır. Mesela 8 GB ram kapasitesine sahip bir sunucu içerisine her biri 2 GB ram kullanan 10 bilgisayar çarçabuk kurulabilir.
Aradığınız Bilgiyi Bulamıyor musunuz?
Bilgi bankasını detaylı olarak incelediniz, fakat ihtiyacınız olan bilgiyi bulamıyorsanız,
Bir Destek Talebi Oluşturun.