VPS Nedir?

İnternet sitesi kurmak isteyen kişilerin karşısına çıkan kavramlardan biri olan VPS nedir, ne işe yarar pek çok kişi tarafından merak edilmektedir. Tanımlayacak olursak da VPS yani Virtual Private Server, sanal bir sunucu olarak kullanılmaktadır. Fiziksel bir sunucunun içerisinde yer alan sanal sunucuların bölünmesiyle elde edilmektedir. Günümüzde kullanılmakta olan sanal sunucuların her birinin işletim sistemi, disk alanı ve belleği bulunmaktadır. Böylece internet siteniz için gerekli olan kaynaklara erişim sağlayabilirsiniz. Bir sunucu içerisinde pek çok internet sitesinin barınması mümkündür. Sunucuların her biri diğerlerinden bağımsız olarak kullanılmaktadır. Aynı makine içerisinde depolama alanları paylaşılmaktadır. Sanallaştırma teknolojisiyle birlikte kullanıcılara özel kaynakların elde edilmesi de mümkündür. Sunucuların root erişimine sahip olabilmesi, çalışmalarınızın bağımsız olması gibi artılarla bir araya gelmenizi sağlamaktadır.

VPS Özellikleri Nelerdir?

VPS fiziksel sunuculunun sanal bir şekilde bölünmesinden elde edilirken kullanıcılara ait bir alanın oluşması sağlanmaktadır. Bu sayede kullanıcılar gerekli işlemleri, uygulamaları özel bir biçimde devam ettirebilmektedir. Genel olarak incelendiği zaman performans taleplerine uyum sağlamaktadır. İşlem gücü, depolama alanı gibi kısımlarda daha başarılı sonuçlar elde edilmektedir. Kullanıcılara özel olarak sunulan alanlar, kullanıcıların ihtiyaçlarına bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Bu noktada örnek verecek olursak depolama alanı ihtiyacınızı, işlem gücünüzü taleplerinize ve çalışma şeklinize uygun olarak düzenlemeniz mümkündür.

VPS kullanıcılarının yapmış olduğu çalışmalar, veriler koruma altına alınmaktadır. Güvenliğin sağlanması amacıyla uygun bir ortama sahiptir. Depolama alnını ihtiyacınıza en uygun olacak şekilde yapılandırabilirsiniz. Sahip olduğu esneklik sayesinde depolama alanını arttırabilir, işlem gücünüzü yükseltebilirsiniz. Sunucuları incelediğiniz zaman kendilerine ait birer IP adresinin var olduğunu görebilirsiniz. Bu durum internet sitelerini, uygulamaları çalıştırabilmenizi sağlamaktadır. VPS ile kontrol paneline sahip olabilir, kullanıcı değişikliklerine uygun ortama sahip olabilirsiniz. Kullanacağınız tüm VPS seçenekleri için ise fiziksel sunucu içerisinde yer alan diğer VPS seçeneklerinden ayrılabileceğini görebilirsiniz. Bu durum kaynakların, performansların etkilenmesini engellemektedir.

VPS Ne İçin Kullanılır?

İnternet sitenizin zamanla trafiğinin artması, ziyaretçilerinize sunulacak hizmetin hızlanması noktasında gerekli olan performansı sunmaktadır. Bundan ötürü pek çok web sitesinde VPS, ideal bir barındırma yöntemi olarak kullanılmaktadır. Bir internet sitesi oluşturmak amacıyla kullanılan VPS ile başarılı bir sonuç elde edebilirsiniz. Uygulamaları test etmek istediğiniz zaman sunucu ortamına gerek duyduğunuzda VPS kullanımı mümkündür. İşletim sistemi bulunduğundan ötürü uygulamaların geliştirilmesi, barındırılması ve test edilmesi gibi işlemlerde kullanıldığı görülmektedir.

VPS ile dosyaların yedeklerini oluşturabilirsiniz. Bu da bulut depolamayla kıyaslandığında çok daha hesaplı olmasını sağlamaktadır. Kullanmak istediğinizde oyun sunucusu olarak da değerlendirebilirsiniz. Arkadaş grubunuzla birlikte bir oyun ortamı oluşturacağınız zaman VPS sunucusunu devreye sokabilirsiniz. Ancak her hosting sağlayıcısı VPS ile oyun sunucusu oluşturmanıza izin vermemektedir. Bu noktada seçim yapmadan önce sağlayıcınızın sunmakta olduğu donanım gereksinimlerini gözden geçirmeniz önerilmektedir. Böylece sunulan koşulları önceden bilebilir, ihtiyaç ve beklentilerinize en uygun seçimleri yapabilirsiniz.

data center sunucu kiralama 1080x540 1

VPS Avantajları Nelerdir?

  • VPS barındırma sağlayıcıları ile sıklıkla karşılaşılan sorunlardan kısa süre içerisinde kurtulabilirsiniz.
  • VPS barındırma aşamalarında var olan en iyi uygulamalardan, geliştirilen teknolojilerden yararlanabilirsiniz.
  • VPS faaliyetlerinde var olan endişelerinizden arınıp, çalışmalarınıza devam edebilirsiniz.
  • Güvenlik ve performans noktasında uyumlulukla bir araya gelebilirsiniz.
  • Gerekli durumlarda 7/24 olacak şekilde sunulan destekten yararlanabilirsiniz.

VPS Dezavantajları Nelerdir?

  • VPS içerisinde yer alan tüm özelliklerden etkin bir şekilde yararlanmak istiyorsanız teknik bilgi sahibi olmalısınız.
  • Kaynak tahsisine dayalı bir sistemi vardır. Bundan ötürü diğer internet sitelerinden etkilenebilmektedir. Ana bilgisayar işletim sisteminde yer alan performans sorunları, tüm sistemi etkileyebilmektedir.
  • Paylaşımlı hosting hizmetleriyle kıyaslandığında daha pahalı bir alternatif olarak yorumlanmaktadır.