SSD Nedir? SSD Nerede Kullanılır?

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte kullanılmaya başlanan elektronik cihazlar giderek küçülmektedir. Bilgisayar, telefon gibi birçok örnek vermek mümkündür. Bu gelişime karşın internetin yoğun bir şekilde kullanılması büyük oranlarda dosyanın, uygulamanın barındırılması ihtiyacını ortaya çıkarmaktadır. Yüksek miktardaki barındırma ihtiyaçları ise veri depolama teknolojilerinden kaynaklanmaktadır. Bu durum beraberinde pek çok kişi tarafından sorulan SSD nedir sorusunu da beraberinde getirmektedir. Yapılan sorguya karşılık olarak ise geleneksel sabit disklere göre hazırlanan büyük bir performans değeri olarak tanımlanmaktadır. Bilgisayarların uygulama, işletim sistemi depolama ihtiyaçlarını karşılaması amacıyla kullanılmaktadır. SSD yani Solid-state Drives ise karşınıza çıkabilecek temel depolama seçeneklerinden biri olarak tanımlanmaktadır. Bir diğer seçenek ise HDD olarak bilinmektedir.

Sabit disk olarak da bilinen HDD, dönen manyetik diskler üzerinde bilgi depolamaya yardımcı olmaktadır. Bilgisayarların kullanılmaya başlandığı ilk günden bu yana kullanılan bir veri depolama yöntemi olarak bilinmektedir. Ancak ilerleyen zaman içerisinde SSD teknolojisinin öne çıkması, daha uygun fiyatlı bir hal alması, popülerliğinin ortadan kalkmasına yol açmaktadır. Ek olarak belirli kullanım alanları için uygun bir alternatif olarak da değerlendirilmektedir. Katı hal sürücüsü olarak da tanımlanan SSD, depolama alanı içerisindeki verilere en hızlı şekilde erişmenizi sağlamaktadır.

Teknolojik alanda yapılan gelişmelerle birlikte SSD, HDD ile kıyaslandığında çok daha az sorun çıkarmaktadır. Ayrıca bir ömür aynı yüksek hızda kullanılabilmektedir. Uygun fiyatlı olmaları ve hız avantajıyla öne çıkması, diğer depolama teknolojilerinden farklı olduğunu kanıtlamaktadır. SSD hızlı olduğundan ötürü de bilgisayar, mobil telefon gibi cihazlarda fark edilebilir bir kolaylık sağlamaktadır.

SSD Avantajları Nelerdir?

SSD, küçüklüğü, hareketli parçalarının olmaması, hızı, hafif yapısı ve dayanıklılığı sayesinde geleneksel disk sürücülerine kıyasla çok daha avantajlı bir hal almaktadır. Sunmuş olduğu avantajlardan kapsamlı olarak bahsedecek olursak;

  • HDD içerisinde hareketli parçalar bulunmaktadır. Hareketli parçalar bazı arızalanma ya da kırılma durumlarına yol açabilmektedir. Bu durum ise küçük bir arızanın tüm sürücünün kullanılamaz hale gelmesine neden olmaktadır. Ek olarak HDD seçenekleri çeşitli aşınma ve hasarlara karşı savunmasızdır. SSD kullanım ömürleri sınırlı olduğundan ötürü de genel olarak güvenilir ve dayanıklı bir yapısının bulunduğu gözlemlenmektedir. SSD içerisinde kırılacak parçanın olmaması, düşme ve titreme gibi durumların yaşanmaması belirli avantajları beraberinde getirmektedir. Diğer yandan taşınabilir cihazlar için ideal bir seçenek olarak değerlendirilmektedir.
  • SSD seçenekleri ile ciddi hızlarda veri yazmak veyahut okumak mümkündür. Büyük veri bloklarının aktarılması için uygun olduğu gözlemlenmektedir. Diğer yandan SS teknolojisinin kullanılmakta olduğu sistemlerde çok yüksek hızlar bulunmaktadır. Oynamak istediğiniz oyunlar en hızlı şekilde yüklenebilmektedir.
  • Yapılan araştırmalara göre SSD oldukça uzun bir süre kullanıma uygundur. HDD ile kıyaslandığı zaman daha uzun ömürlü olduğu anlaşılmaktadır. Genel olarak onarım zorunluluğu olmadan kullanılan SSD onarım zorunluluğu olmaksızın yıllarca çalışmaya uygundur.
  • SSD geleneksel sürücülerle karşı karşıya getirildiği zaman hafif ve daha küçük olduğu görülmektedir. Barındırdıkları çiplere göre farklı şekil ve boyutlar ortaya çıkmaktadır. Bundan ötürü SSD çok ince bilgisayarlar, tabletler için önem arz etmektedir. Hatta sürekli taşınması gereken cihazların rahat taşınabilmesine yardımcı olmaktadır. Hafif yapısından ötürü kullanışlılığıyla akıllarda kalmaktadır.
  • SSD için fiziksel hareket söz konusu değildir. Oldukça düşük seviyelerdeki elektrik sinyalleriyle çalışan SSD avantajları arasında düşük güç tüketimi yer almaktadır. Kullanmakta olduğunuz cihazın pil süresi uzun bir süre dayanabilmektedir. Bu da elektrik maliyetinden tasarruf edebileceğiniz anlamına gelmektedir. Enerji kullanımlarının bilincinde olan, bu konuda etkili çözüm yöntemleri arayan kişiler için etkili bir alternatif olarak değerlendirilmektedir.

s de7d6da85c31342e5fa3ef63255c32b6f9b3df48

SSD Kullanım Alanları Nelerdir?

SSD genel olarak şirketler tarafından önemli uygulamalarda kullanılmaktadır. Veri analizi ile ilgili çalışmalarda dosyaların daha hızlı aktarılması, erişim süresinin azalması gibi katkıları bulunmaktadır. Oldukça etkili bir seçenek olarak yorumlanan SSD, yüksek performanslı sistemlere ihtiyaç duyulan oyunlar içinde önem arz etmektedir. Günümüzde pek çok oyuncu, oyunları en hızlı şekilde çalıştıran, veri erişim hızı yüksek olan sistemleri seçmektedir. Küçük boyutlu, hızlı bellek ihtiyacı ise farklı birçok sektörde SSD tarafından sağlanmaktadır. Fiziksel bir hareketinin olmaması güç tüketimini en aza indirmektedir. Bu da güç kısıtlaması bulunan cihazlarda ideal bir seçenek olmasını sağlamaktadır.

SSD alternatifleri hızlarından ötürü sunucuların yanıt sürelerinin iyileşmesine yardımcı olmaktadır. İnternet sitelerinde olmaza olmazlardan biri hız olduğundan, SSD kullanım alanları arasında sunucular bulunmaktadır. Kurumsal sunucuların içerisinde çalışan uygulamalarda gerekli performans SSD ile sağlanmaktadır. SSD karmaşık depolama mimarisi gibi gereksinimler olmadan yüksek performans değerleri sunmaktadır. Dosyaların kısa süre içerisinde işlenmesi, Windows gibi uyumlu yazılımlarda kullanılmasına yol açmaktadır. Ek olarak SSD fotoğrafları düzeltme, video düzenleme gibi çalışmalarda talep edilen verimi karşılamaktadır. Yer gereksiniminin az olması, yüksek hız ve düşük güç tüketiminin bulunması akıllı giyilebilir araçlar için etkili olmasını sağlamaktadır. Depolama ve yedekleme için kullanılan harici disklerde de SSD kullanımıyla karşılaşılmaktadır. Çünkü HDD harici disklerle karşılaştırıldığında küçük, hafif gibi önemli özelliklerinin olduğu görülmektedir.