API Nedir?

API yani Application Programming Interface programcılık, web tabanlı uygulamalar ile ilgili alanlarda geçen bir kavram olarak bilinmektedir. Türkçe karşılığı “Uygulama Programlama Arayüzü” olarak yorumlanmaktadır. API arayüz seçeneklerinin ise birden fazla alanda, farklı nedenlerle kullanılmaya devam edilmektedir. Detaylandırmak gerekirse bir programın verilerinde, sunucu yazılımlarında ve diğer programlarda erişimin sağlanabilmesi amacıyla kullanılmaktadır. Bağlantı amacıyla kullanılan etkili bir arayüz olarak nitelendirilmektedir. İki makinen arasındaki iletişimin nasıl belirlendiği konusunda bazı kuralları kapsamaktadır. Örnek verildiği zaman ise internet içerisinde kullanılan herhangi bir sitenin API ile bankanın kredi kartından para çekilmesini sağlamaktadır. Bu sayede alışveriş yapılması için de gerekli izni sunmaktadır.

Application Programming Interface, Facebook App üzerinden verilerin alınıp size gösterilmesini mümkün hale getirmektedir. API kullanımıyla birlikte önceden geliştirilmiş olan altyapıya erişim sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda sıfırdan bir altyapı oluşturmanıza gerek kalmamaktadır. Hazırlanmış olan altyapıyı yeniden kullanabilirsiniz. Genel olarak bahsedecek olursak bazı önemli ve özel verileri, internet üzerinden kolaylıkla elde etmenizi sağlamaktadır. Ek olarak API ile bazı önemli özelliklerden faydalanabilmeniz de mümkündür.

API Nasıl Çalışır?

API, yazılımlar veyahut veri tabanları arasında açılan kapının kontrollü ve güvenlikli olmasını sağlamaktadır. Bu alanda başarılı bir arayüz olarak bilinmesinin yanında çalışma şekli de merak edilenler arasındadır. Detaylandıracak olursak alıcı taraf olan program bir istekte bulunmaktadır. Bu istek ise API çağrısı olarak bilinmektedir. İsteğin karşı tarafa iletilmesinin ardından web sunucusuna çağrı gönderilmektedir. Sunucu tarafından talep edilen bilgiler ise Application Programming Interface içerisine yanıt olarak aktarılmaktadır. İstek yapmış olan taraf elde ettiği bilgilerin aktarımını sağlamaktadır.

Application Programming Interface çalışma sisteminden söz edersek büyük bir kütüphane örnek olarak gösterilmektedir. Bir işinizi yapmanız gerektiği zaman kütüphane içerisinden verileri düzenli şekilde alabilirsiniz. Kütüphane içerisinde yer alan bilgilerin bazıları özel verileri içerdiğinden herkese açık durumda olmamaktadır. Bu aşamada gerekli bilgiye ulaşmak isteyenler için ise yetki sınırları içerisinde olduğunuz kısımların girişine izin verilmektedir.

API Çeşitleri Nelerdir?

API iki farklı şekilde sınıflandırılmaktadır. Bunlardan birisi kullanım amaçlarına göre birisi ise mimarisine göre olarak bilinmektedir. Kullanıma göre olan API çeşitleri içerisinde dahili API yer almaktadır. Dahili API yalnızca belirli kişiler tarafından kullanılmakta olan, diğer kullanıcılara gizli tutulan bir tür olarak bilinmektedir. Bu tür, şirketin belirli bölümlerine tanımlanan seçenekler arasındadır. Genellikle yeniden kullanma ve üretim için kullanıldığı söylenebilir.

Kullanıma göre API seçenekleri içerisinde Open API bulunmaktadır. Open API, geliştiriciler için kullanıma açık olduğu gibi diğer tüm kullanıcılar tarafından da kullanılması mümkündür. Halk arasında ise Public API olarak isimlendirilmektedir. Genel hatlarıyla incelendiği zaman iki ayrı türe ayrılan Application Programming Interface ücretli ve ücretsiz olacak şekilde kullanılmaktadır. Diğer seçenekler arasında Partner API bulunmaktadır. İş ortaklıklarının düzenlenmesi, koordinasyon içerisinde yürütülmesini sağlamaktadır. Tüm kullanıcılar için açık durumda olmamasının yanı sıra iki şirket arasındaki bağlantıyı sağlamaktadır.

Kullanıma göre Application Programming Interface seçenekleri arasında yer alan son tür ise Composite API olarak bilinmektedir. Composite API pek çok verinin, hizmetin bağlantısının birleştirilmesini sağlamaktadır. Kullanıcıların tek bir arada bazı uç noktalara erişim sağlamasını mümkün hale getirmektedir.

API türleri içerisinde mimarisine göre ayrılan seçenekler de bulunmaktadır. Bunlar REST API ile SOAP olarak isimlendirilmektedir. REST Application Programming Interface, Türkçe karşılığıyla “Temsili Durum Aktarımı” olarak bilinmektedir. http protokolünün kullanımıyla çalışmaktadır. Modern web tabanlı uygulamaların hazırlanması için de kullanılmaktadır. Yapısal açıdan bir hayli kullanışlı olan API, kolayca uyum sağlayabilmesi, bakım açısından kolay olması gibi nedenlerle tercih edilmektedir. SOAP ise Basit Nesne Erişim Protokolü olarak bilinmektedir. İçerisindeki veri transferleri çok daha sağlam bir güvenlik yapısıyla gerçekleştirilmektedir. Söz konusu mimari türü içerisinde XML formatına yer verilmektedir. Yapılandırma işlemi REST API ile kıyaslandığı zaman çok daha zorlayıcıdır. Ancak buna karşın güçlü yapısıyla dikkat çekmektedir.

API Nerelerde Kullanılır?

Application Programming Interface istemci ile sunucu arasındaki iletişimin sağlanması amacıyla kullanılmaktadır. Bundan ötürü hem internet ortamında hem de mobil uygulamalarda birden fazla amaçla tercih edilmektedir. Kullanım alanlarına örnek verecek olursak,

  • Facebook sunucularında size ait olan verileri çekmek istediğiniz zaman kullanabilirsiniz.
  • Hava durumu uygulamalarında API kullanılmaktadır.
  • Sosyal medya kimlik bilgilerini kullanmakta olan uygulamalarda oturum açma iznine sahip olduğunuz zaman faydalanabilirsiniz.
  • Konum verilerine ulaşmak için API özelliklerinden yararlanabilirsiniz.
  • Borsaya ait verileri anlık olarak takip eden uygulamalarda kullanılmaktadır.
  • Elektronik ticaret faaliyetlerinde ödeme yapılacağı zaman bankayla iletişime geçtiğinizde API kullanımı söz konusudur.

API Kullanımının Avantajları Nelerdir?

API bir güvenlik duvarı oluşumunu sağlamaktadır. Verilerin ortak sunucuyla paylaşılmasının aksine sadece tek bir talep ile birlikte API sayesinde sunucuya iletilmektedir. Bu da verilerin daha güvenli bir şekilde aktarılmasını sağlamaktadır. API birden fazla iş sürecinin kolay ve hızlı bir şekilde sağlanmasına yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda iş içerisindeki özellikleri, işlevleri çok daha rahat bir şekilde kontrol edebilmenizi sağlamaktadır.

API günümüzde program geliştirme amacıyla kullanılmaktadır. Yazılım süreçlerinin çözülmesi, yeniden kullanılabilir hale getirilmesi gibi konularda etkilidir. API kullanımıyla birlikte yeniden uygulama geliştirmeniz gerekmemektedir. Bunun dışında yeni özellikler, araçlar üzerinde çalışabilir, vaktinizi çok daha verimli bir şekilde değerlendirebilirsiniz. Yeniden uygulama geliştirmeniz gerekmediğinden zamandan tasarruf edeceğiniz gibi paradan da tasarrufa geçmiş olursunuz. Bu durum çalışmalarınız içerisindeki bakımla ilgili maliyetlerin de büyük oranda düşmesini sağlamaktadır. İnternet sitenizde ya da mobil uygulamalarınızda karşılaşacağınız trafik de gözle görülür şekilde artış göstermektedir. Yazılım geliştirme işlemlerini çok daha kolay bir hale getiren API otomasyon özellikleriyle de bazı işlemler çok daha kolay bir hal almaktadır. Web site ve uygulama geliştiricileri, çalışmalarını hem hızlı hem de maliyetsiz bir biçimde tamamlayabilmektedir.

api capa 02@6x 1024x576 1

Popüler API Servisleri Nelerdir?

Farklı servisler içerisinde ücretli ve ücretsiz bir şekilde paylaşılan Application Programming Interface türleri bulunmaktadır. İnternet sitelerinde, pazarlama alanında, elektronik posta faaliyetlerinde, bankacılıkta, sosyal medyada ve haritalarda kullanıldığı bilinmektedir. Örnek olarak daha pek çok seçenek göstermek de mümkündür. Günümüzde kullanılmakta olan API yönetim araçlarını da sıralayabiliriz.

  • Google kendi uygulamalarından, güncel internet sitelerinden veri almak istediği zaman Google API kullanmaktadır. Böylece Google Search, Google Adsense ve Google Analytics programlar içerisindeki hizmetlerin bir araya gelmesini sağlamaktadır.
  • Popüler API servisleri arasında Facebook API yer almaktadır. Facebook API, internet sitesine bir Facebook butonu eklemek, Facebook ile bağlantı kurmak amacıyla kullanılmaktadır. Ayrıca web site geliştiricileri internet sitelerine beğenme, paylaşma gibi butonları API ile eklemektedir.
  • Whatsapp API internet sitesine Whatsapp butonu eklemek amacıyla kullanılan bir hizmettir. Bu butonu eklemeniz sayesinde siteniz içerisinde bir iletişim kanalarına sahip olmuş olursunuz. Kolay bir entegrasyon süreci ile API kullanımını gerçekleştirebilir, müşterilerinizle sürekli şekilde iletişime geçebilirsiniz.
  • Öne çıkan API servisleri arasında YouTube API de yer almaktadır. YouTube Apı, YouTube platformu içerisindeki verilere erişmenizi mümkün hale getirmektedir. YouTube deneyimlerine internet sitenize, uygulamalarınıza ve cihazlarınıza ulaştırmanızı sağlamaktadır.