AMP Nedir? AMP Nasıl Kurulur?

AMP yani hızlandırılmış mobil sayfalar, teknolojinin ilerlemesiyle birlikte mobil cihazların yaygınlaşmasıyla dikkat çekmiştir. Sürekli olarak gelişime ve yeniliklere açık bir hizmet vermekte olan Google için ise mobil uyumluluk bulunmayan siteler kullanılmamaktadır. Bundan ötürü ziyaretçi sayısını arttırmak, trafiğini yükseltmek isteyen web site sahiplerinin mobil uyumluluğunun olmaması, gelişimi olumsuz yönde etkilemektedir. Pek çok kişi de bu nedenli önemli olmasından ötürü AMP nedir, AMP neden önemlidir tarzında sorular yönetmektedir.

Açılımı Accelerated Mobile Pages olarak bilinen AMP, akıllı telefon ve tablet gibi cihazlardan web sitelerinin çok daha rahat bir şekilde görülmesini sağlamaktadır. Bu da çalışmalarınızı küçük ekranlı cihazlardan, hemen her noktada ulaşılabilmesini de mümkün hale getirmektedir. Akıllı cihazlar üzerinden yapılan çalışmalarla birlikte ziyaretçi kitlesinin de büyük oranla arttığı gözlemlenmektedir. Ayrıca mobil açıdan sürekli ziyaret eden, sadık bir kitlenin var olduğu görülmektedir. Günümüzde birçok kuruluşun çalışmaları içerisinde yer alan AMP yer almaktadır. AMP sayesinde mobil aplikasyon indirmeye gerek kalmadan, siteyi görüntülemek kolaylaşmaktadır. Uygun bir şekilde işlemlerin tamamlanabilmesi için ise sayfa saniyeler içerisinde mobil ekrana aktarılabilmektedir.

AMP Nasıl Çalışır?

AMP web sitenizdeki sayfada görüntülenenleri tespit edip önbellek içerisindeki kopyaları saklamaktadır. CDN içerisinde saklanan veriler, ziyaretçilerin içeriklere çok daha hızlı bir biçimde ulaşabilmesini sağlamaktadır. Hızlı bir dağıtım için kullanılan sunucu ağı olarak tanımlanması da mümkündür. Örnek verecek olursak Google içerisinde yer alan bir bağlantıya tıkladığınız zaman akıllı cihazınıza normalden çok daha hızlı bir şekilde yüklenmesi beklenmektedir. Elbette bu durum aktif olarak kullanmakta olduğunuz internet bağlantısından da bağımsızdır.

Accelerated Mobile Pages, gereksiz detayların açılış sayfasından uzaklaştırılmasını sağlamaktadır. Sayfa yüklenme hızında önemli olan bu adım, aslında hem basit hem de etkili açılış sayfaları oluşturmanıza yardımcı olmaktadır. Birden fazla http isteği ile sorunun çözülebilmesi için ise AMP içerisinde JavaScript gibi dosyaların yüklenmesine engel olunmaktadır. Bu durum zorlayıcı bir kural sanılsa da aslında dosya türünün işlenmesi dikkate alındığında engelleme çok daha sağlıklı bir adımdır. Ayrıca AMP ile Google içerisindeki sıralamanızı yükseltebilir, markanızın adını çok daha geniş bir kitleye duyurabilirsiniz.

AMP Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

AMP içerisinde belirli avantajlara yer verildiği gibi dezavantajlar da bulunmaktadır. Bunlardan söz edecek olursak AMP ile web sitenizin yüklenme süresi artmaktadır. Sitenizi ziyaret etmek isteyen kişilerin hemen çıkma oranı büyük oranla düşüş göstermektedir. Bu da sitenizin kaliteli, ziyaretçilerin dikkatini çeken bir görünümünün olduğu anlamına gelmektedir. Arama sıralarının hızlı bir şekilde yükselmesi, yerini koruyabilmesi gibi konularda da bir hayli etkili olduğu bilinmektedir. Google içerisinde servis edilen web sayfaları sunucu üzerindeki yükün de azalmasını sağlamaktadır. Bu sayede sitenizin içeriklerine de zorlanmadan erişim sağlayabilirsiniz. AMP kullanımlarında ise Google Chrome, Safari, Edge, Firefox gibi tarayıcıların desteklendiğini görebilirsiniz.

AMP dezavantajlarından söz edersek de web siteniz içerisinde AMP ile statik olan sayfalar var olduğu gibi farklı AMP sayfaları da geliştirilmektedir. AMP performans oranlarını takip etmek istediğiniz zaman eklentilerle beraber izleme kodu eklemeniz zorunludur. Bu şekilde ilgili takipleri devam ettirebilirsiniz. AMP etiketi kullanmamanız halinde ise reklamların gösterilmesi gibi bir durum söz konusu değildir. AMP olmayan sayfalarla, hızlandırılmış sayfaları karşılaştırdığınız zaman ise hızlandırılmış sayfaların daha fazla özelliğinin var olduğunu görebilirsiniz. Çeşitli öğeleri manuel olarak kurabileceğiniz gibi eklentilerden yardım alarak da ekleme yapabilmeniz mümkündür. Ancak AMP kullanımı sırasında görsel avantajlarından da vazgeçmeniz gerekmektedir.

AMP Kurulumu Nasıl Yapılır?

AMP kurulum işlemi için Google Search Console içerisindeki adımları takip ederek ilerleyebilirsiniz. WordPress tabanlı bir yönetim paneli kullanıyorsanız eklentiler üzerinden yeni ekle sekmesine tıklayıp Google AMP kurulumu yapabilirsiniz. Sonraki adımda ise var olan sayfanın son kısmına “AMP” yazıp test işlemlerini tamamlayabilirsiniz. Eklentiyi sitenizde var olan sayfalarının yerine gönderilerin uyumlu sürümlerini sunmaktadır.

AMP şablonunuz içerisinde sitenize benzer bir düzenleme yapabilmeniz, özelleştirme yapmanız da mümkündür. Özelleştirme işlemlerini arttırmak istiyorsanız da Yoast SEO kullanabilirsiniz. Aynı zamanda PageFrog eklentilerini de seçebilirsiniz. AMP sayfalarında yer alan istatistiklere erişebilmek için ise yapmanız gereken işlem Google Analytics kurulumudur. Ek olarak bir takip numarası elde etmelisiniz. İlgili numarayı temin etmenizin ardından WordPress panonuza yapıştırabilirsiniz. Yapıştırma ve kaydetme işlemleri de kurulum için yeterli olacaktır.

AMP kurulumunun ardından Google Arama Konsolu içerisinde belirli hatalarla karşılaşmanız mümkündür. Bundan ötürü AMP sayfalarında doğrulama yaparak hatanın olup olmadığını kontrol etmek amacıyla testten geçirebilirsiniz. Ek olarak Google arama sonuçlarında görünür olmak istiyorsanız AMP URL seçeneklerini Google içerisine yönlendirebilirsiniz. Test edilen ve onay alan sayfaları Google Arama Konsolu üzerinden gönderebilirsiniz. Böylece web iste ziyaretçilerinizin sitenizi hızlıca terk etme olasılığını da en aza indirebilirsiniz.

google amp

AMP Siteniz İçin Uygun mu?

Detaylı olarak incelendiği zaman Google AMP, yazılı içeriklerin yer aldığı siteler için uygundur. Yani blog siteleri, haber siteleri yazılı içerikler sunduğundan AMP hizmetlerinden en fazla yararlanan seçenek olarak değerlendirilmektedir. Bir internet sitesinin tamamında değil de yalnızca blog kısmında AMP kullanmak da mümkündür. Bu yöntem de belirli siteler için avantajlı bir tercihtir. Hızlı yüklenen internet sitelerinde kullanıcı deneyiminin artması, trafik açısından önemli bir avantajdır.

Günümüzde popüler bir seçenek olmasına karşın her site için uygun olduğunu düşünmek ise oldukça yanlıştır. Örnek verecek olursak kullanıcı dönüşleri amacıyla etkileşimli öğeleri bulunan internet sitesi sayfalarına sadeleştirme yapılmamalıdır. Ek olarak yalnızca önbellekte yer alan sayfalar gösterildiğinden ötürü ziyaretçilerin güncel içeriğe erişimini zorlaştırmaktadır. Google AMP bünyesinde reklam desteğine de yer verilmektedir. Ancak reklam işlemleri zorlayıcı ve karmaşık olduğundan reklam geliriyle ilgilenen web siteleri tarafından tercih edilme oranı düşüktür.